Fietsdorp Holten

Holten ligt aan de Holterberg aan het zuidereind van de Sallandse Heuvelrug. Aan de oostkant ligt De Borkeld, een gebied dat strekt tussen Holten, Markelo en Rijssen. Aan de zuidkant ligt de buurtschap Beuseberg. Deze buurtschap wordt gekenmerkt door een zeer afwisselend landschap. Aan de westzijde ligt de buurtschap Dijkerhoek, alwaar korenmolen De Hegeman staat. Daarnaast ligt buurtschap Espelo. Direct grenzend aan het dorp ligt op een heuvelachtig terrein de zogenaamde Lookerenk, welke overgaat in een bosgebied genaamd De Zuurberg. Ten zuiden hiervan liggen tenslotte uitgestrekte weilanden. Begin zeventiger jaren werd het zuidelijk deel doorsneden door de snelweg A1.

Holten ligt in het zuidoosten van Salland en grenst in het oosten aan Twente en in het zuiden aan de Achterhoek. Het dorp was vroeger een agrarische gemeenschap. In de twintigste eeuw werd ook Toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Vanaf het begin van de zestiger jaren is er een aantal industriële en dienstverlenende bedrijven gevestigd waardoor Holten al lange tijd een overschot aan arbeidsplaatsen kent.

Canadese begraafplaats

Op de Holterberg ligt het Holten Canadian War Cemetery. Via de toenmalige burgemeester van Holten en het Ministerie van Oorlog werd bewerkstelligd dat een stukje Nederland voor dit doel aan het Canadese Gouvernement kon worden geschonken. Nog steeds is de begraafplaats een stukje Canadees grondgebied. Op de Canadese begraafplaats hebben naast 1355 Canadezen ook 36 Britten, 2 Australiërs en 1 Belg hun laatste rustplaats.

Middeleeuws kasteel

Vlak buiten Holten liggen de fundamenten van het middeleeuwse kasteel De Waerdenborch. De bouw ervan moet in 1377 zijn begonnen, maar al in 1380 werd het verwoest, om het jaar erop als vooruitgeschoven verdedigingspost voor de stad Deventer te worden herbouwd. Omstreeks 1530 was het kasteel overbodig geworden en werd het afgebroken. De Waerdenborch is nu nog de naam van een openbare scholengemeenschap voor vmbo, havo, atheneum en gymnasium. Openbaar vervoer Holten heeft een treinstation. Station Holten ligt aan het spoortraject Apeldoorn – Enschede. Er stopt op werkdagen overdag ieder half uur een trein, op andere tijden ieder uur.

Wandelroutes

Door Holten loopt het Pieterpad. De route is ook deels te fietsen. De route loopt van Pieterburen aan de Groningse Waddenkust naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht.
Over de Holterberg loopt het Marskramerpad: deel I is het Nederlandse deel van de Handelsweg (E11), die loopt van Osnabrück naar Deventer. Het Overijsselpad (LAW 2) voert van Steenwijk tot Enschede. De lengte is 177,5 km en is verdeeld in 6 trajecten.

Meer over Holten? Bekijk de website van Beleef Rijssen Holten!

Laurens-Jan Stam

Auteur Laurens-Jan Stam

Aangenaam! Sinds 2021 heb ik Jan Stam Fietsverhuur van mijn vader overgenomen. Ik geef jullie via deze weg graag tips voor onderweg over het unieke fietsgebied Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal.

Meer artikelen van Laurens-Jan Stam