De Holterberg is een heuvelachtig gebied, dat onderdeel uit maakt van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. De Holterberg dankt zijn naam aan het Overijsselse dorp Holten dat ten zuiden van dit gebied ligt. In het noorden grenst dit gebied aan de Haarlerberg en Noetselerberg. Dit natuurgebied omvat veel heidevelden die worden afgewisseld door (naald)bossen. Alleen op de Holterberg en de Hoge Veluwe komen in Nederland korhoenders voor.

Bekende Wandelroutes

De wandelroute het Pieterpad gaat over het hoogste punt van de Holterberg (59,5 meter boven NAP). Even ten noorden van de Holterberg ligt de Koningsbelt (75,5 meter). Van oost naar west en v.v. loopt de Europese wandelroute E11, ter plaatse ook wel Marskramerpad of Handelsweg geheten. De E11 loopt van Den Haag naar het oosten, op dit moment tot de grens Polen/Litouwen.

Canadese begraafplaats

Op de Holterberg bevindt zich de Holten Canadian War Cemetery. Op de terrassen van dit stukje officieel Canadees grondgebied liggen ongeveer 1500 militairen begraven. Ze zijn gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog, voornamelijk bij de bevrijding van Nederland in 1945.
 
 
Laurens-Jan Stam

Auteur Laurens-Jan Stam

Aangenaam! Sinds 2021 heb ik Jan Stam Fietsverhuur van mijn vader overgenomen. Ik geef jullie via deze weg graag tips voor onderweg over het unieke fietsgebied Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal.

Meer artikelen van Laurens-Jan Stam