Historie

Op de Sallandse Heuvelrug zijn oude bewoningsporen te vinden, waarvan de oudste dateren van vijfduizend jaar geleden.
De huidige aanblik van het gebied is vooral in de laatste eeuwen ontstaan. Zandverstuivingen, veroorzaakt door overbegrazing van heidevelden, werden begin vorige eeuw beteugeld door het aanplanten van bos. Rond de Sprengenberg is aan de regelmatige beplanting goed te zien dat de bossen er zijn aangelegd. Op de hoge, droge zandgronden is tot aan het eind van de vorige eeuw vooral grove den aangeplant, en in de laatste tientallen jaren ook veel lariks en douglasspar…

Een majestueus landschap

Een gebied met on-Nederlandse vergezichten over grote golvende heidevelden en uitgestrekte bossen.
De Sallandse Heuvelrug tussen Hellendoorn en Holten. In een ver verleden vormden schuivend ijs, smeltend water en stuivend zand het landschap. Ook de mens heeft er zijn sporen nagelaten, waarvan de oudste dateren van vijfduizend jaar geleden.

De huidige aanblik van het gebied is vooral in de laatste eeuwen ontstaan. Zandverstuivingen, veroorzaakt door overbegrazing van heidevelden, werden begin vorige eeuw beteugeld door het aanplanten van bos. Maar ook vandaag drukt de mens nog een stempel op het gebied. Nu met als doel het landschap en de planten- en dierenwereld te behouden.

Bezoekersinformatie

Het gebied van ongeveer 35 vierkante kilometer is in eigendom van en in beheer bij Staatsbosbeheer, de Vereniging Natuurmonumenten en enkele particuliere eigenaren. Samen met alle bij het gebied betrokkenen wordt aan het beheer en de inrichting gewerkt. Het IVN zorgt net als in de andere nationale parken in Nederland voor de coördinatie en uitvoering van een groot deel van de communicatie en educatie voor en over het Nationaal Park.

Er zijn vier handige startpunten om je bezoek aan de Sallandse Heuvelrug te beginnen: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Informatieschuur / Erve de Pas, Infocentrum Canadese begraafplaats en Natuurmuseum Holterberg. In het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug kun je alle informatie krijgen over de natuur, geologie en (cultuur)historie van dit unieke gebied. Naast Staatsbosbeheer vinden ook IVN Natuureducatie, het Centrum voor Natuur en Milieu-educatie, Sterrenwacht Hellendoorn en het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug hier hun thuisbasis. Natuurmonumenten en De Schurinkshoeve hebben op Erve De Pas een geweldige ontmoetingsplaats gecreëerd. Geniet bijvoorbeeld van een streeklunch bij Herberg de Pas.

Toegang tot het gebied

Het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is vanuit verschillende richtingen te bezoeken. Meer informatie over het gebied lees je hier.

Laurens-Jan Stam

Auteur Laurens-Jan Stam

Aangenaam! Sinds 2021 heb ik Jan Stam Fietsverhuur van mijn vader overgenomen. Ik geef jullie via deze weg graag tips voor onderweg over het unieke fietsgebied Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal.

Meer artikelen van Laurens-Jan Stam