Welkom op de Holterberg

In het midden van Overijssel, tussen Nijverdal en Holten, ligt het prachtige natuurgebied de Sallandse Heuvelrug. Het zuidelijk deel van deze Heuvelrug wordt gevormd door de Holterberg, een begrip in Nederland. Op de Holterberg waan je jezelf soms even in het buitenland, uitgestrekte heidegebieden, bossen en een indrukwekkend reliëf. Vanwege deze hoogteverschillen is de Holterberg een pracht gebied om te mountainbiken.

Recreatieve Mountainbike route

Op de Holterberg is een recreatieve mountainbike route uitgezet die geschikt is voor iedereen, van beginnende tot meer ervaren ATB-er. Deze route wordt met blauwe bordjes aangegeven.

Deze blauwe route is in totaal zo’n 30 km lang. Mocht dit te ver zijn, dan is er de mogelijkheid om de route halverwege in te korten. In het veld wordt middels verwijsborden duidelijk aangegeven waar je de route in kunt korten.

Sportieve Mountainbikeroute

In het noordelijke deel van de Sallandse Heuvelrug, op de Hellendoornseberg, is een ca. 18 km lange ATB­-route uitgezet. Deze route is geschikt voor de redelijk getrainde ATB-er. Het startpunt van deze route is bij Fitcare Middelkamp/zwembad het Ravijn; de route wordt met zwarte bordjes aangegeven.

Omdat de blauwe en zwarte route op elkaar aansluiten is het voor de ervaren ATB-er mogelijk om de beide routes te combineren tot een route van ca 50 km.

Mountainbiken niet overal toegestaan

Vanzelfsprekend is het NIET mogelijk om overal te mountainbiken. Op de Holterberg (het zuidelijk deel van de Sallandse Heuvelrug) is terreinfietsen alleen toegestaan op de aangegeven fietspaden en op de recreatieve ATB-route. Op de Hellendoornse berg (het noordelijk deel van de Sallandse Heuvelrug) is het toegestaan om op alle wegen en paden te fietsen.

Let ook op de volgende bebording waarop duidelijk is aangegeven dat de toegang verboden is voor fietsers buiten de aangegeven fietspaden.

Gedragsregels

Om te zorgen dat iedereen van het gebied kan genieten dien je rekening te houden met de volgende gedragsregels:

• Rij alleen op de aangegeven paden/wegen. Maak dus geen nieuwe paden.
• Rem op tijd af voor mederecreanten.
• Toon respect voor de natuur en laat geen afval achter.
• Het fietsen is op eigen risico.

Problemen

Als je onderweg gebreken in de markering van de route tegenkomt, kun je dit melden bij de medewerker Voorlichting en Educatie van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, telefoon 0548-622705.

 

Laurens-Jan Stam

Auteur Laurens-Jan Stam

Aangenaam! Sinds 2021 heb ik Jan Stam Fietsverhuur van mijn vader overgenomen. Ik geef jullie via deze weg graag tips voor onderweg over het unieke fietsgebied Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal.

Meer artikelen van Laurens-Jan Stam